Draait jouw webshop nog op Magento 1.9 en ben je je aan het oriënteren op de vervolgstappen om jouw webshop future proof te maken? En hou je nauwlettend de berichtgeving in de gaten van Magento over wanneer de support nu definitief stopt voor de community versie 1.9? Veel webshop ondernemers die op het immens populaire platform van Magento draaien, zijn al een tijd mee bezig met de overstap van 1.9 naar 2.0. Wat moet er gebeuren, wat is de impact op een running webshop en welke kosten zijn ermee gemoeid? In dit blog zetten we dit op een rijtje en kijken we naar alternatieven.

Voor wat betreft de support heb je nog even tijd: waarbij er eerst nog aangekondigd werd dat deze eind 2018 zou stoppen, werd er 6 september j.l. een officieel nieuwsbericht gepubliceerd dat versie 1.9 nog tot juni 2020 wordt ondersteund.

Upgrade Magento 1.9 naar 2.0

Helaas hebben we het niet over zomaar een upgrade, eigenlijk heb je te maken met de development van een compleet nieuwe webshop. De nieuwe 2.x versie van Magento is technisch namelijk volledig anders ten opzichte van 1.9, dus eenvoudig met een paar klikken een upgrade uitvoeren is niet aan de orde. Je wordt als e-commerce ondernemer dus geconfronteerd met hoge kosten. Er moet namelijk een nieuw front-end gebouwd worden, extensie’s moeten opnieuw aangeschaft worden, en er zal een datamigratie gedaan moeten worden. Hier gaan een hoop uren in zitten. Daarbij zijn ook de hostingkosten van 2.0 hoger dan die van 1.9 aangezien 2.0 gewoon meer recources vereist.

Toch zijn wij ook van mening dat de urencalculatie en bijbehorende kosten, die door veel gerenommeerde Magento partijen worden doorbelast, exorbitant hoog zijn. Uurtarieven van €100 tot €140 euro is meer de norm dan uitzondering. Op zich is dit niet zo erg, maar als er dan ook nog een gemiddelde van 1000 uur ontwikkeltijd wordt geprognosticeerd, dan wordt het al minder leuk. Het lijkt wel des te meer certificeringen een Magento dealer heeft, des te duurder het wordt. En voor veel webshops is dit simpelweg te duur. Met deze webshops komen wij graag in contact, want wij denken dat het niet zo extreem duur hoeft te zijn.

Niet voldoende budget, en nu?

De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen is of Magento überhaupt wel het juiste systeem voor jouw webshop is. Magento is namelijk een professionele webshopapplicatie met erg veel mogelijkheden, vooral geschikt voor de ambitieuze online bedrijven die grote productdatabases voeren en deze vermarkten op diverse frontends (multishops) en all over the world actief zijn. Wij spreken veel webshop ondernemers die draaien op Magento die prima uit de voeten kunnen met een wat eenvoudiger webshopsysteem, maar puur door de bekendheid van de software en de verkoper die het destijds verkocht heeft, voor Magento gekozen hebben. Dit zou voor hen het beste zijn, maar nu concluderen ze dat Magento eigenlijk een gigantische overkill is. Helemaal nu ze willen upgraden naar de meest recente versie en blijkt dat het budget niet toereikend is.

Prestashop als alternatief voor Magento

Gelukkig zijn er prima alternatieven voor Magento, vooral in de open source hoek. Ervanuit gaande dat men graag open source wil blijven gebruiken, er is immers bewust gekozen voor open source destijds.

Prestashop is in veel gevallen een uitstekend alternatief, vooral als het om een webshop gaat met maar 1 frontend. Prestashop is naast Magento ook erg populair, en qua marktaandeel doen ze niet heel veel onder voor Magento. Met een veel kleiner budget kun je met Prestashop een professionele webshop neerzetten. Ook de kosten van modules, extensies en plug-ins zijn veel lager ten opzichte van die van Magento. Daarnaast vereist Prestashop ook minder hosting resources dus ook daar kun je dan op besparen.

Net als Magento heeft Prestashop een grote community waar zeer actief ontwikkeld wordt aan deze gebruikersvriendelijke software. Er zijn uitgebreide handleidingen beschikbaar en daarnaast kun je op actieve fora je vragen kwijt over het gebruik van deze software, maar ook Youtube biedt uitkomst want er zijn veel enthousiaste Prestashop gebruikers die tutorials maken en publiceren.

Woocommerce als alternatief voor Magento

WooCommerce is een webshop plug-in voor het zeer bekende CMS genaamd WordPress, en is veruit het meest gebruikte webshopsysteem ter wereld. Ook dit systeem kan een prima alternatief zijn voor Magento, mits je geen al te grote hoeveelheden producten wilt verkopen. Maar een webshop gebouwd met WordPress/WooCommerce staat garant voor een gebruikersvriendelijke webshop die ook goed is te ontwikkelen voor succesvolle SEO-campagnes. Veel plug-ins voor WordPress zijn gewoon gratis te downloaden, of voor een klein bedrag te koop.

Net als Prestashop en Magento is er ook een zeer grote en actieve community aanwezig voor WordPress/WooCommerce. Dus als je een beetje affiniteit hebt met software, wat eigenlijk een must is om succesvol te worden, vind je al snel je weg binnen dit platform.

Shopware als alternatief voor Magento

Het Duitse Shopware lijkt slim gebruik te maken van de situatie waar Magento en zijn gebruikers in zitten. In Duitsland is Shopware al net zo groot als Magento, en ook in Nederland stijgt de populariteit van deze webshop software. Veel ondernemers zijn serieus aan het onderzoeken of dit hét alternatief is voor hun webshop systeem. En terecht natuurlijk, Duitsers maken altijd prima producten. Zo blijkt dat Shopware erg flexibel is in het bouwen van een frontend, zo kan men bijvoorbeeld zelf met een intuïtieve interface en drag-and-drop functionaliteit al een hele mooie en professionele webshop bouwen. Hierin onderscheid Shopware zich van eerdergenoemde alternatieven.

Zelf zijn wij nu in een experimentele fase met Shopware, we kijken wat de software allemaal kan en testen wat de performance is van deze software, en we moeten zeggen dat we best enthousiast zijn. Maar wel zullen in een volgende blog meer ervaringen delen en dieper ingaan op de voor- en nadelen van Shopware.

Voor wat betreft de kosten, deze zijn lager dan die van Magento door de snellere ontwikkeltijd, maar wel iets hoger dan die van Prestashop of Woocommerce.

Snowball adviseert je graag

Er zijn dus meerdere alternatieven mogelijk voor Magento. Snowball adviseert je graag wat het beste bij jou en je webshop past. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Recente berichten
avg gdpr cookiesretail e-tail