Waarom een open source webshop?

Als je een webshop wil (laten) bouwen, heb je in principe 3 mogelijkheden: open source, SaaS of zelf ontwikkelen. Zelf ontwikkelen is zelden interessant, of je moet Bol.com zijn. Daarom leggen we in dit artikel het verschil tussen open source en SaaS uit en vertellen we je waarom wij fan zijn van open source.

Vrijheid of standaard templates

Het belangrijkste verschil is, wat ons betreft, de mate van vrijheid. Bij open source is de broncode openbaar, vandaar de naam. Bij SaaS is dat niet het geval en is de broncode in beheer van 1 partij. Dat betekent dat je niets, of heel beperkt in de code kan veranderen en dus kunt kiezen uit een aantal standaard templates. Soms kun je wel kleine aanpassingen maken in het CSS, maar dat is heel beperkt. Voor open source platformen zijn ook veel templates beschikbaar, maar deze kun je vervolgens wel naar eigen inzicht aanpassen.

Laten bouwen en of zelf bouwen

Dat je zelf in de broncode kunt werken, betekent voor open source dus ook dat je technische kennis nodig hebt voor het bouwen van de shop. Een SaaS-shop kun je in principe met minimale technische kennis zelf inrichten. Qua initiële investering verschillen de twee dus ook van elkaar: heb je zelf geen of nauwelijks kennis, zul je een ontwikkelaar in de arm moeten nemen. De investering in open source is dus in eerste instantie hoger dan bij SaaS. Dit wordt echter in de loop van de tijd goed gemaakt, zoals je bij het volgende punt kunt lezen.

Bouw & onderhoud
Bouw & onderhoud
Magento
Magento
WooCommerce
WooCommerce
PrestaShop
PrestaShop

Kopen of huren

Een van de grootste verschillen tussen open source of SaaS is kopen of huren: bij open source koop je de software en bij SaaS huur je deze. Hoewel je dus bij open source een grotere initiële investering hebt, betaal je vervolgens niet nog iedere maand om de software te mogen gebruiken, zoals bij SaaS.

Kies voor open source

Wij zijn groot fan van open source, juist omdat je daarmee zoveel vrijheid hebt. De investering om je webshop te laten bouwen, kan ook nog best meevallen. Wanneer je bijvoorbeeld templates gebruikt, scheelt dat al veel tijd en dus kosten. Daarnaast maakt het ook uit voor welke open source software je kiest: de een is goedkoper dan de ander. Wij zijn gespecialiseerd in de drie populairste e-commerce platformen: Magento, WooCommerce en PrestaShop. Wij adviseren je graag welke het beste bij jou past, vul het formulier rechts in voor een persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek.

Wil je meer weten over open source?
Neem contact met mij op!

Michel van Hattum
T 06 5022 2968
E michel@snowball.nl

Wil je meer weten over open source?
Neem contact met mij op!

Jeroen Balk
T 06 4937 9329
E jeroen@snowball.nl

Bel mij voor een adviesgesprek

Benieuwd welke open source software bij jou past? Vraag dan nu een adviesgesprek aan.